در مقالهی گذشته از این گفتیم که مانیفست شخصی چیست و چه کاربردهایی دارد. در این مقاله به چگونگی نوشتن یک مانیفست شخصی در ۶ اصل میپردازیم، و در نهایت باهم تمرینی انجام میدهیم تا اصول مانیفستنویسی بهخوبی برایمان جا بیفتد. تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
اصل اول: فهرست بنویسید
پیش از آغاز مانیفستنویسی باید چند فهرست بنویسید:
- فهرست باورهای من
- فهرست ارزشهای من
- فهرست اهداف من(اهداف کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت)
- فهرست اولویتهای روزانهی من
- فهرست بایدها و نبایدها
اصل دوم: از جملههای تأکیدی مثبت استفاده کنید
فرض کنید مانیفست شخصی شما دفاعیهایست که باید در دادگاه ارائه دهید و با صدای بلند از رویش بخوانید. از چه جملاتی برای نوشتنش استفاده میکنید؟
مانیفست شخصی شما باید طوری نوشته شود که با لحنی مصمم و روشن از استحقاق شما برای انجام یک فعالیت و رسیدن به هدف مشخصی دفاع کند. در نتیجه بهتر است جملاتش را بهصورت تأکیدی و مثبت بنویسید. برای مثال بهجای نوشتن جملهی «من میخواهم کتاب زندگینامهی شخصیام را چاپ کنم» جملهی «من کتاب زندگینامهی خودم را چاپ میکنم» را مینویسید.
چند جملهی تأکیدی مثبت:
- من مسئول رسیدن به اهدافم هستم.
- من هر روز برای بهبود عملکرد روزانهام قدمی برمیدارم.
- من به واسطهی نوشتن به انسان اخلاقمدارتری تبدیل میشوم.
- من هر روز برای خلق اثری تازه برنامهریزی میکنم.
- من هر روز یک ساعت آزادنویسی میکنم.
- من به وسیلهی آثاری که خلق میکنم، زندگی اطرافیانم را بهبود میبخشم.
الیزابت گیلبرت در کتاب «جادوی بزرگ» میگوید:
به عنوان فردی خلاق از خودتان دفاع کنید. این کار میتواند با اظهار نیت و قصدتان شروع شود. اینکه با قامت راست بایستید و با صدای بلند بگویید: من یک نویسنده هستم. من یک خواننده هستم. من یک هنرپیشه هستم. من یک باغبان هستم. من یک ورزشکار هستم. من یک مخترع هستم. من یک عکاس هستم. من یک آشپز هستم. من یک طراح هستم. من این هستم، من آن هستم و من آن چیز هم هستم. هنوز نمیدانم چه هستم، اما کنجکاوم که این موضوع را بفهمم. حرف بزنید. بگذارید بدانند که شما آنجا هستید. اجازه بدهید بدانند آنجا هستید زیرا اظهار نیت همانقدر که نوعی آگاهی برای خود است، تبلیغی برای جهان و دیگران نیز هست.
اصل سوم: پیشنویس اولیه را روی کاغذ بنویسید
بعد از آنکه فهرست باورها، ارزشها، اهداف، کارهای مهم روز و بایدها و نبایدهایتان را نوشتید، دستبهکار شوید؛ قلم و کاغذی بردارید و نوشتن از خودتان را بیاغازید. به مواردی که در هر فهرست نوشته شده رجوع کنید و در قالب جملههای تأکیدی مثبت بازنویسیشان کنید. برای مثال اگر در فهرست بایدها و نبایدهایتان نوشتهاید: «با خودم عهد بستهام که هر روز به پیادهروی بروم» اینگونه بازنویسیاش کنید: «من هر روز به پیادهروی میروم».
نکتهی مهم دربارهی نوشتن مانیفست شخصی، چندوجهی بودن آن است یعنی؛ در مانیفستی که مینویسید دربارهی نحوهی فعالیت، حفظ سلامتی، افزایش درآمد، برقراری ارتباطات مؤثرتر، بهبود رابطهی عاطفی، افزایش عملکرد روزانه، داشتن خواب راحتتر، ارتقا شغلی و… اظهار نظر میکنید و نوع کنش خود در رابطه با هر بخش از زندگیتان را تعیین میکنید. حتا میتوانید برای هر یک از این بخشها مانیفست مجزایی بنویسید. در اصل پنجم به این موضوع میپردازیم.
اصل چهارم: با صدای بلند از روی مانیفست خود بخوانید
بعد از آنکه مانیفست شخصیتان را نوشتید، متعهد شوید هر روز، یا طبق زمانبندی مشخصی به آن برمیگردید تا مرورش کنید. این مانیفست را بسته به میزان شخصی یا عمومی بودن و همچنین باتوجه به علاقه و سبک زندگیتان، میتوانید در صندوقچهی اسرارتان نگه دارید یا با کمی تغییر، نسخهای عمومیتر از آن را تهیه کنید تا با بهاشتراکگذاریاش در رسانهی شخصیتان، به نوعی تعهد بیرونی برای توجه به آن برسید.
خوب است هرازگاهی مانیفستتان را با صدای بلند برای خود بخوانید.
این اعلام نیت کاری نیست که فقط یک بار انجام دهید و توقع معجزه داشته باشید. کاری است که باید به صورت روزانه و دائمی انجام شود. باید هر روز زندگی بزرگسالیام را به عنوان نویسنده تعریف و از خودم دفاع کنم؛ دائمن این موضوع را به روحم یادآور شوم که در رابطه با زندگی خلاقانهی کیهان بسیار جدی هستم و به آن اعتقاد قلبی دارم و بدون توجه به نتیجهی آن و حاصل زندگی خلاقانهام این کار را ادامه میدهم. و هرچقدر اضطراب و نگرانی و ناامنیام عمیق باشد این کار را رها نخواهم کرد.
-الیزابت گیلبرت
اصل پنجم: راجع به هرچیزی مانیفست بنویسید
مانیفستنویسی را به یک قالب رایج در نوشتههایتان بدل سازید و بکوشید بارها از آن استفاده کنید. چرا که این قالب کمک میکند تمام افکار و باورهایی که حول محور یک موضوع دارید را فهرست کنید. میتوانید نوشتن مانیفستهای زیر را امتحان کنید:
- مانیفست کتابخوانی(یا مطالعهی اثربخش) من
- مانیفست وبلاگنویسی من
- مانیفست مقالهنویسی من
- مانیفست داستاننویسی من
- مانیفست ورزش روزانهی من
- مانیفست برقراری ارتباطهای تازه
- مانیفست ارتقا شغلی من
- مانیفست استفاده از اینترنت و فضای مجازی
- مانیفست گفتوگو با شریک عاطفیام
- مانیفست تربیت فرزندم
- مانیفست مقابله با بیماریام
- و…
اصل ششم: انواع مانیفستها را بخوانید
در نوشتن مانیفستهایتان خلاق باشید و خودتان را در بند یک چارچوب از پیش تعیین شده ندانید. سرچ کنید و انواع مانیفستها را بخوانید تا بتوانید در هر یک از مانیفستهایی که مینویسید زبان و لحن متفاوتی داشته باشید. برای مثال میتوانید مانیفست رهبران سیاسی، حزبها و گروههای سیاسی، مکتبهای هنری، بازیگران، نویسندگان، شاعران، نقاشان، ورزشکاران و… را بخوانید و از قالب و لحنی که از آن بهره بردهاند، الهام بگیرید.
نشر هنوز کتابی با عنوان «صد مانیفست» را به چاپ رسانده که میتوانید در آن ۱۰۰ مانیفست مختلف از هنرمندان حوزههای گوناگون بخوانید.
باهم تمرین کنیم:
همین حالا دستبهکار شوید، قلم و کاغذی بردارید و شروع کنید به نوشتن مانیفستی دربارهی نوشتن. بالای کاغذ بنویسید: «مانیفست نوشتن من» و به صورت فهرستوار تمام دلایلی که باعث شده به نوشتن علاقهمند شوید را بیاورید. نکتهی مهم دربارهی این تمرین، محدود نشدن به دلایل اولیه است. اگر بعد از نوشتن ۵ یا ۱۰ دلیل چیزی برای نوشتن نیافتید، متوقف نشوید. جایگاه نوشتن در بخشهای مختلف زندگیتان را بسنجید و با پرسیدن سؤالهای بیشتر و خلاقانهتر بکوشید دستکم ۳۰ مورد را یادداشت کنید.
پرسشهایی که میتواند به شما کمک کند: نوشتن برای من چه رنگیست؟ نوشتن برای من چه مزهای دارد؟ بافت نوشتن را چطور احساس میکنم؟ نوشتن چطور موجب میشود شبها راحتتر بخوابم؟ چطور میتوانم با نوشتن از سلامتی جسمم پاسداری کنم؟ نوشتن چگونه باعث میشود مطالعهی مؤثرتری داشته باشم؟ چگونه با نوشتن میتوانم گفتوگوی سازندهتری با رئیسم داشته باشم؟ و…
میتوانید در کامنتها بخشی از این مانیفست را با ما و سایر دوستانتان بهاشتراک بگذارید.
نویسنده: پگاه جهانگیرنژاد